Metodologia de schimbare a furnizorului de catre consumatorii casnici de gaze naturale, aprobata prinOrdinul presedintelui ANRE nr. 47/2007 si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 796 din 22 noiembrie 2007.
Etapele procesului de schimbare a furnizorului, sunt proceduri destul de simple, sunt urmatoarele:
1. Alegerea noului furnizor de gaze naturale
Pe pagina de internet a ANRE, www.anre.ro , precum si la sediile operatorilor de distributie puteti gasi lista furnizorilor licentiati de gaze naturale. Consultand aceasta lista, luati legatura cu unul dintre acestia si negociati pretul si clauzele contractului de furnizare a gazelor naturale.
Va recomandam, in prealabil, sa solicitati si sa analizati comparativ ofertele mai multor furnizori de gaze naturale.
2. Incheierea contractului cu noul furnizor si rezilierea contractului cu actualul furnizor
In urma negocierii si a stabilirii, de comun acord, a pretului si a clauzelor incheiati contractul de furnizare a gazelor naturale, luand in considerare termenul de preaviz de 30 de zile necesar denuntarii unilaterale, in vederea rezilierii contractului incheiat cu actualul furnizor.Notificati, in scris, actualului furnizor intentia dumneavoastra de reziliere a contractului de furnizare incheiat cu acesta, respectand termenul si conditiile de denuntare unilaterala, prevazute in contract.
Va recomandam sa obtineti de la actualul furnizor o confirmare, de asemenea, in scris, a primirii notificarii dumneavoastra.
3. Achitarea tuturor obligatiilor de plata fata de actualul furnizor
Achitati toate facturile emise de catre actualul furnizor, mai putin cele care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instantelor de judecata. In caz contrar s-ar putea ca schimbarea furnizorului sa nu se produca, furnizorul actual putand refuza rezilierea contractului pana la platafacturilor restante.
4. Determinarea indexului contorului
Distribuitorul impreuna cu noul furnizor, vor consemna intr-un proces verbal, indexul contorului dumneavoastra. Aceasta citire si consemnare va fi efectuata in ziua stabilita cu noul furnizor ca data a schimbarii, respectiv in ziua in care acesta incepe sa va vanda gaze naturale.
Va recomandam sa cititi si va notati si dumneavoastra indexul contorului de gaze naturale in ziua respectiva.
cum ne fura furnizorii de gaze: E.ON Energie Romania S.A. Tg.Mures - Sibiu?
raspuns: prin factura de regularizare!
luam un exemplu: X este consumator casnic de gaze naturale, avand contract cu autocitire LUNARA si beneficiaza de ajutor de caldura LUNAR = 262 ron.
facturile sunt: autocitire 16.09.2011-14.10.2011 index vechi 98-index nou 123 = 25 mc
autocitire 15.10.2011-14.11.2011 index vechi 123-index nou 163 = 40 mc
citire eon 15.12.2011 index nou (citit de eon) 369 = deci a consumat in perioada 15.11.2011-15.12.2011 = 206 mc. Unui ajutor de caldura in valoare de 262 ron ii revine un consum de 210mc, deci factura ar fi trebuit sa fie pe 0.00. Pentru calcularea ajutorului E.ON aduna 25+40+206=271 mc. 271:90 zile (aferente celor 3 luni de facturare)=3.01 mc/zi, 3.01x 1.26(pret cu tva)=3.79 lei/zi.
3.79 lei/zi x 45 zile (1.11.2011-15.12.2011 perioada aferenta ajutor de caldura) =170 ron. Si uite asa ajutorul de caldura s-a diminuat la 170 ron, din cauza ca cei 206 mc aferenti lunii a 3-a nu mai sunt 206 ci doar 90 mc, restul de mc pana la 206 urmand sa-i achite =111 ron, adica sa i-i fure E.ON Energie Romania SA din tg.mures. Cat a furat E.ON = 111 ron. Astfel ajutorul de caldura s-a diminuat cu contravaloarea aferenta cantitatii redistribuite pe celelate 2 perioade de facturare cu autocitire (adica 16.09.2011-14.10.2011 si 15.10.2011-14.11.2011). In baza carui act normativ, legal acest furnizor aplica respectiva metoda de calcul, metoda de calcul neinteleasa si CONDAMNATA de MAJORITATEA CONSUMATORILOR ? In acest caz furnizorul emite o factura in baza unui consum care nu este conform cu realitatea. La ce mai foloseste autocitirea, daca E.ON distribuie consumul NU in baza autocitirii, aruncand astfel asupra consumatorului prezumtia de vinovatie, ca si cum furnizorul nu-l crede ca a consumat mc autocititi. Consumatorii se pot considera in contextul acesta consumatori captivi (monopol natural) si...furati. Daca ne luam dupa acest mod de calcul X a consumat in perioada 16.09.2011-14.11.2011 (in primele 2 luni cu autocitire)=180 mc, el consumand doar 65 mc conform autocitirii, si in perioada 15.11.2011-15.12.2011=90 mc, ori X a consumat 206 mc.
Daca nu se ia in calcul autocitirea se incalca Ordinul 77/2009:
CONDITII-STANDARD
pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici
IV. Determinarea consumului de gaze naturale
Art. 4 (1) Cantitatile de gaze naturale furnizate consumatorului se stabilesc lunar, in conformitate cu prevederile Programului de consum, determinat conform anexei nr. 2, program prevazut in contractul de furnizare.
Art. 5 Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, facturata lunar, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni.
V. Drepturile si obligatiile furnizorului de gaze naturale
Art. 7 -(1) Furnizorul are urmatoarele obligatii:
b) sa factureze lunar contravaloarea serviciului pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale si, dupa caz, a majorarilor de intarziere si sa transmita consumatorului factura lunara;
VI. Drepturile si obligatiile consumatorului casnic de gaze naturale
Art. 8. - Consumatorul are urmatoarele drepturi:
c) sa transmita indexul echipamentului de masurare, determinat lunar prin autocitire, in conditiile si la termenele precizate de furnizor.
am sunat la SC E.ON Energie Romania SA TG.MURES de 2 ori si cand i-am intrebat in baza carui act normativ aplica respectivul mod de calcul s-a facut pauza ....lunga, intr-un final mi-au spus de 'Art. 5 Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementată, facturate lunar, se face pe baza indexului echipamentului de măsurare, citit odată la 3 luni'. Le-am replicat ca din articolul respectiv nu reiese modul de calcul, si le-am cerut alt articol: mi-au raspuns ca nu stiu momentan, ca trebuie sa caute si ca sa le scriu pe mail. Asta este raspunsul profesional al celor de la SC E.ON Energie Romania SA tg.mures. M-am dus la OPC si cei de acolo mi-au dat dreptate. Raman consternata de cat si cum poate fura o ditamai firma de la consumatorii vulnerabili, cu venituri intr-adevar reduse. Cei cu ajutor de caldura si care folosesc gaze, cititi-va facturile de regularizare si indignati-va. Pt informatii, detalii lasati mesaj si promit sa va raspund.
am gasit alti 2 furnizori de gaz in sibiu: www.armaxgaz.ro 'Oferim de asemenea în conditii avantajoase serviciul de furnizare gaze naturale.' si www.compa.ro mai nou Compa SA este si furnizor de gaz. si am gasit un anunt pe youtube www.youtube.com cu privire la schimbarea furnizorului de gaz in Sibiu. Dupa ce ii actionez in instanta pe cei de la E.ON voi avea marea satisfactie sa-mi schimb furnizorul de gaz. :)))
Sigur e o greseala la calculul ala. Se calculeaza media pe 90 de zile a consumului zilnic, si se acorda ajutor numai pt 45 de zile? Daca, este reglementat ca se acorda numai pt 45 de zile, atunci media consumului se calculeaza pt 45de zile ...Redati un pic diferit asta. Si, in plus de asta, este o suma care nu se acorda, nu care se fura. Asa este si la calculul intretinerii...Caldura este scutita. Chiar daca suma acordata scutirii, calculata la venituri - nu la consum, este o suma mai mare, aceasta nu compenseaza celelalte datorii care intra in calculul intretinerii...In urma acestor scutiri, se intocmesc si niste situatii cu scutirile aprobate si se depun la Primaria, cea care acorda subventia, si care, vireaza in urma acestor situatii banii la fz de caldura. Este inducere in eroare!!!
RăspundețiȘtergere