Zgomotul afecteaza viata cotidiana, atat in mediul cotidian domestic, cat si in cel profesional sau social, si care este la originea a numeroase patologii de care sufera oamenii.
Ignoram prea des ca disconfortul legat de zgomotele cotidiene “cronice” de origine multipla – mijloace de transport, vecini, activitati de relaxare etc., considerate de intensitate normala, este la originea sau favorizeaza in mare masura, de o maniera indirecta si insiduoasa, alte probleme de sanatate, confirmate de diverse studii epidemiologice indiscutabile, actionand la nivelul functiilor biologice sau ale sistemelor fiziologice, altele decat cele legate de auz.
-sistemul cardio-vascular, mai ales in cazul aparitiei hipertensiunii arteriale.
-sistemul endocrin, expunerea la zgomot antreneaza o modificare a secretiei de hormoni legati de stres, cum ar fi adrenalina si noradrenalina.
-sistemul imunitar, efecte secundare in cazul stresului repetat asupra sistemului endocrin, care provoaca o reducere clara a capacitatii de aparare a organismului.
-sistemul neuro-psihic, in raport cu stresul cronic pe care zgomotul il provoaca, efectele pot fi o STARE DE RAU GENERAL, DEPRIMARE, DEPRESIE, IRITABILITATE, NERVOZITATE si chiar TULBURARI DE COMPORTAMENT ce pot duce la o anumita AGRESIVITATE.
Lumea moderna este generatorul de zgomote de toate tipurile. De aceea este imposibil sa le faci sa dispara sau sa fie stapanite intr-un mod eficient de catre autoritatile publice in limite rezonabile. SA LEGIFEREZI este foarte bine, dar mai TREBUIE SI LEGI si REGLEMENTARI care sa poata fi APLICATE si sa fie RESPECTATE.
Mai mult, responsabilii politici nu sunt prea motivati in aceasta lupta, caci poluarea sonora, chiar daca afecteaza calitatea vietii cotidiene a milioane de oameni, NU UCIDE IN MOD DIRECT, nu este foarte spectaculoasa, si de aceea este putin mediatizata fata de poluarea apei sau a aerului, si, mai ales, este extrem de costisitoare.
Aproximativ o treime din populatia occidentului sufera mai mult sau mai putin de zgomot cu repercursiuni deloc neglijabile pentru sanatate.
Nu exista nici o posibilitate de adaptare la zgomot, chiar dimpotriva. Persoanele care traiesc in zone zgomotoase sunt in general mai sensibile la zgomote, chiar si usoare, fata de persoanele ce traiesc intr-un mediu calm si linistit.
Ei bine, trebuie sa stim ca sensibilitatea la zgomot – cu exceptia deficientei auditive – este extrem de subiectiva si ca fiecare o are personalizata, atat in ceea ce priveste natura zgomotului, cat si intensitatea acestuia. Ceea ce este extrem de suportabil pentru cineva poate sa fie dificil pentru altcineva.
Limitarile numerice in decibel din legislatie nu reprezinta decat un mijloc dincolo de care zgomotul este considerat periculos pentru majoritatea oamenilor. Si daca adaugam ca un zgomot ALES este mai putin stresant decat unui suportat, ca un zgomot PREVIZIBIL este mai putin jenant decat unul imprevizibil, veti intelege ca problemele pe care le pune zgomotul sunt de o mare complexitate si ca este foarte greu sa le stapanesti.
Atunci cum luptam impotriva acestei probleme a societatii?
Ca intotdeauna, atunci cand nu putem sa gasim solutii colective si cand adaptarea biologica este imposibila pe termen scurt, trebuie sa punem in practica solutii individuale pentru a ne feri la maxim de problemele sonore si consecintele pe care le antreneaza.
Cautarea linistii face parte din aceste soltuii de fond, ce va fi adaptata modului de viata si ale posibiltatilor fiecaruia.Cautati zone de locuit si de muncit linistite. Foarte multe persoane confruntate cu toate problemele poluarii urbane si suferind de diverse patologii ar putea trai sau munci in alte parti, in alte conditii mai bune, daca s-ar gandi putin si si-ar face calculele financiare, intelegand ca nu conteaza cat castigi, ci ce ramane in urma sa.
Folositi toate mijloacele posibile ca sa va feriti de zgomot in locurile voastre obisnuite – izolatie fonica, ferestre duble etc.Faceti in asa fel incat urechile voastre sa nu suporte o prezenta sonora cvasi-permanenta, de-a lungul intregii zile – walkman, radio, televiziune etc – si, bineinteles, evitati pe cat se poate locurile cunoscute ca fiind zgomotoase.
Ce putem face daca nu putem scapa de zgomot?
Amenajati – acasa sau la locul de munca – un loc izolat la maximum de zgomot in care puteti sa va refugiati pentru a face cateva mici pauze de tacere, in mod regulat, repartizate de-a lungul intregii zile.
Acordati-va in cursul fiecarei zi mici recreatii tacute care ii vor permite organismului sa se recupereze un pic si profitati in acest timp sa va ganditi la mijloacele prin care puteti sa va IMBUNATATITI viata. Nu va traiti viata ca un dat, scris de cineva mai puternic. Exista intotdeauna posibilitati de a o schimba pe cea pe care o duceti acum, daca nu va place. Aceste pauze de liniste nu va vor rezolva problemele de fond, dar, permitand organismului dvs. de a suporta mai bine efectele zgomotului, va vor ajuta sa suferiti mai putin. Este un efect asemanator celui unui comprimat de aspirina: aceasta nu va vindeca ceea ce cauzeaza durerea de cap, dar va suprima durerea.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu