17 mai 2011

__ proiectul venus !

           'Numele meu este Jacques Fresco. Sunt proiectant industrial si inginer social. Sunt foarte interesat de societate si de dezvoltarea unui sistem durabil pentru toti oamenii.

            In primul rand, cuvantul coruptie este o inventie monetara, acel comportament aberant, comportament care e distructiv pentru bunastarea oamenilor. Avem de-a face cu comportament uman, iar comportamentul uman pare a fi determinat de mediu. Inseamna ca, daca ai fi crescut de mic copil de catre indienii seminoli fara sa vezi altceva, ai avea acel sistem de valori. Acest lucru este valabil pentru natiuni, pentru persoane, pentru familii, ei incearca sa-si indoctrineze copiii cu credinta lor particulara, din tara lor, si sa-i faca sa simta ca fac parte din ea. Si construiesc o societate pe care o numesc 'stabilita'. Au stabilit un punct de vedere care functioneaza si intentioneaza sa il perpetueze. De fapt, societatile, indiferent care ar fi acestea, sunt in schimbare, nu stabilite. Din aceasta cauza exista lupta cu ideile noi, care ar interfera cu stabilimentul.
            Guvernele incearca sa perpetueze ceea ce le tine la putere. Parlamentarii nu sunt alesi pentru a schimba lucruri. Sunt pusi acolo pentru a mentine lucrurile asa cum sunt. Baza coruptiei este in societatea noastra. Sa fie clar: toate natiunile sunt fundamental corupte fiindca tind sa mentina institutiile existente. Nu vreau sa elogiez sau sa denigrez toate natiunile, dar comunismul, socialismul, fascismul, capitalismul si toate celelalte subculturi sunt la fel. Toate sunt fundamental corupte.'

            Caracteristica fundamentala a institutiilor sociale este necesitatea auto-conservarii. Fie ca avem de-a face cu o corporatie, o religie sau un guvern, cel mai important interes este mentinerea institutiei. De exemplu, ultimul lucru pe care l-ar vrea o companie petroliera este utilizarea unui tip de energie care este in afara controlului ei. Face compania mai putin relevanta societatii. De asemenea, Razboiul Rece si caderea URSS au fost, de fapt, un mod de a mentine si perpetua hegemonia economica si globala stabilita a SUA. In mod similar, religia conditioneaza oamenii sa se simta vinovati pentru inclinatii naturale, fiecare cult pretinzand ca ofera singura cale spre iertare si mantuire.
            In inima acestei auto-conservari institutionale este sistemul monetar. Banii furnizeaza mijloacele pentru putere si supravietuire. Asadar, la fel cum o persoana saraca ar putea fi fortata sa fure pentru a supravietui, este o inclinatie naturala ca sistemul sa faca orice este nevoie pentru a continua profitabilitatea unei institutii. Aceasta face schimbarea institutiilor inerent dificila pentru ca pune in pericol nu doar supravietuirea unor grupuri mari de oameni, dar si invidiatul stil de viata materialist asociat cu afluenta si puterea. Astfel, necesitatea paralizanta de a conserva o institutie, indiferent de relevanta ei sociala, este inradacinata in mare masura in nevoia de bani sau profit.

     ___ industria
           'Eu cu ce ma aleg ?' este ceea ce gandesc oamenii. Si asa, daca un om castiga bani vanzand un anumit produs, va lupta cu existenta unui alt produs care ar putea sa ii ameninte institutia. Astfel, oamenii nu pot fi corecti. Si oamenii nu au incredere unii in ceilalti. Daca un tip va veni la tine si va zice: 'Am exact casa pe care ti-o doresti!', stii ca acela este un vanzator. Cand un doctor zice: 'Cred ca trebuie sa-ti scoatem rinichiul!', nu stiu daca incearca sa-si cumpere un iaht sau rinichiul meu chiar trebuie scos. Este greu ca, intr-un sistem monetar, sa ai incredere in oameni. Daca ai intra in magazinul meu, iar eu as zice: 'Aceasta lampa este destul de buna, dar lampa vecinului este mult mai buna!', nu as rezista prea mult in afaceri. Nu ar functiona. Daca as fi etic, nu ar functiona. Asa ca, atunci cand zici ca industriei ii pasa de oameni, nu este adevarat. Nu-si permit sa fie etici. Deci, sistemul existent nu este proiectat pentru a servi la bunastarea oamenilor. Nu ar exista externalizarea slujbelor daca le-ar pasa de oameni. Industriei nu ii pasa. Angajeaza oameni doar pentru ca nu a fost inca automatizat acel lucru. Asa ca, nu putem vorbi despre decenta si etica, nu putem sa ni le permitem si sa ramanem in afaceri.
            Este important de scos in evidenta faptul ca, indiferent de sistemul social - fie el fascist, socialist, capitalist sau comunist - mecanismul fundamental este tot banul, munca si competitia. China comunista nu este mai putin capitalista decat SUA. Singura diferenta este masura in care statul intervine in intreprindere. Realitatea este ca 'monetarismul' este adevaratul mecanism care ghideaza interesele tuturor tarilor de pe planeta. Cea mai agresiva si, prin urmare, dominanta varianta a acestui monetarism este sistemul capitalist.
Perspectiva fundamentala inaintata de catre primii economisti ai pietei libere, cum ar fi Adam Smith, este ca interesele proprii si competitia duc la prosperitate sociala deoarece actul competitiei creaza stimulenti, ceea ce motiveaza oamenii sa persevereze. Totusi, ceea ce nu se discuta este cum o economie bazata pe competitie duce invariabil la coruptie strategica, putere si consolidarea bogatiei, stratificarea sociala, paralizia tehnologica, abuzul in munca si, in cele din urma, la o forma ascunsa de dictatura a elitei bogate exercitata prin intermediul guvernului. Cuvantul 'coruptie' este definit ca fiind o pervertire morala sau depravare. Daca o companie deverseaza deseuri toxice in ocean pentru a economisi bani, majoritatea oamenilor recunosc aceasta fapta ca fiind 'comportament corupt'. Pe un nivel mai subtil, cand Walmart se muta intr-un oras mic si forteaza micile afaceri sa se inchida pentru ca nu sunt capabile sa concureze, apare o zona gri. Ce anume face Walmart gresit ? De ce ar trebui sa le pese de organizatiile pe care le distrug ? Inca si mai subtil, cand o persoana este concediata pentru ca a fost inventata o noua masinarie care poate sa faca treaba pentru mai putini bani, oamenii tind sa accepte asta ca fiind 'modul cum stau lucrurile', nevazand inumanitatea inerent corupta a unei astfel de actiuni. Adevarul este ca, fie ca deversam deseuri toxice, fie ca avem o intreprindere monopolista sau fie ca miscoram personalul, motivul este acelasi: profitul. Toate sunt grade diferite ale aceluiasi mecanism de auto-conservare care pune intotdeauna binele oamenilor pe locul al doilea, dupa castigul monetar. Asttfel, coruptia nu este un produs secundar al monetarismului, este insusi fundatia. Si, in timp ce majoritatea oamenilor recunosc aceasta tendinta la un nivel sau altul, aceeasi majoritatea ramane naiva in fata ramificatiilor uriase pe care le implica existenta, ca si mentalitate calauzitoare a societatii, a unui mecanism atat de egoist.
            Bayer, compania americana de medicamente, a fost dovedita ca fiind implicata intr-o ampla actiune subversiva impotriva populatiei din intreaga lume, exportand cu buna stiinta aspirina infectata cu HIV. Motivul ? Profitul. Iata ce prezenta NBC ca stire: 'Documentele interne arata ca, dupa ce aceasta companie a stiut cu siguranta ca aveau medicamente infectate cu virusul HIV, au scos produsul de pe piata in SUA si le-au dus in Franta, Europa, Asia si America Latina. Guvernul SUA a lasat asta sa se intample. FDA a lasat asta sa se intample, iar acum guvernul se preface ca nu stie.Mii de hemofilici inocenti au murit de SIDA. Aceasta companie stia sigur ca medicamentele erau infectate cu HIV, le-au dus acolo pentru ca vroiau sa transforme acest dezastru in profit.

           Jacques Fresco:
          'Vedeti, aceasta se numeste coruptie incorporata. Cu totii ne daltuim unii pe ceilalti si nu poti astepta decenta intr-un asemenea lucru.'

    ___ politica
           Politica – exista un sentiment in oameni ca nu stiu pe cine sa aleaga. Ei gandesc in termeni de democratie, ceea ce nu este posibil intr-o economia monetara. Daca ai mai multi bani pentru a face reclama pozitiei tale, pozitie pe care o doresti in guvern, aceasta nu e democratie. Serveste celor in pozitii de avantaj diferentiat. Deci, este intotdeauna o dictatura a elitei, a bogatilor.
          'Putem avea in aceasta tara sau democratie, sau mari bogatii concentrate in mainile a putini, dar nu le putem avea pe ambele.' spunea Louis Brandeis de la Curtea Suprema Americana de Justitie.
Este interesant de observat cum personalitati aparent necunoscute apar magic pe scena ca si candidati la presedintie. Apoi, inainte sa iti dai seama, cumva ajungi sa alegi dintr-un mic grup de oameni extrem de bogati care au, in mod suspect, viziuni sociale la fel de largi. Desigur, este o gluma. Oamenii introdusi in turul de scrutin sunt pusi acolo pentru ca a fost decis dinainte sa fie acceptabili de catre puterile financiare stabilite care conduc de fapt spectacolul. Totusi, multi care inteleg aceasta iluzie a democratiei, deseori gandesc: 'Daca am putea sa aducem politicienii nostri onesti, etici la putere, totul ar fi bine.' Ei bine, in timp ce aceasta idee pare, desigur, rezonabila, in aceasta viziune a noastra orientata spre sistem, din nefericire este o alta eroare. Cand totul se rezuma la ceea ce este de fapt important, institutia politica si, prin ea, insisi politicienii, nu are absolut nici o relevanta ceea ce face ca lumea si societatea noastra sa functioneze.

           Jacques Fresco:
          'Nu politicienii sunt cei care rezolva problemele. Ei nu au abilitati tehnice. Ei nu stiu cum sa rezolve probleme. Chiar daca ar fi sinceri, ei nu stiu cum sa rezolve probleme. Tehnicienii sunt cei care construiesc centralele de desalinizare. Tehnicienii va dau electricitate. Va dau autovehicule. Va incalzesc casa si o racoresc in timpul verii. Tehnologia este cea care rezolva problemele, nu politica. Politica nu poate rezolva probleme pentru ca politicienii nu au fost pregatiti pentru asta.'
           Foarte putini oameni se opresc sa se gandeasca ce anume le imbunatateste viata. Sunt banii ? Desigur ca nu. Banii nu se pot manca, nu pot fi indesati in rezervor pentru a face masina sa functioneze. Este politica? Tot ce fac politicienii este sa dea legi, sa stabileasca bugete si sa declare razboi. Este religia? Desigur ca nu, religia nu creaza nimic in afara de alinare emotionala intangibila pentru cei care au nevoie de ea. Singurul dar pe care noi ca fiinte umane il avem, care a fost singurul responsabil pentru tot ce ne-a imbunatatit vietile, este tehnologia.
            Ce este tehnologia?
            Tehnologia este un creion care permite cuiva sa-si solidifice ideile pe hartie pentru comunicare. Tehnologia este un automobil care permite deplasarea mai rapida decat permit picioarele. Tehnologia este o pereche de ochelari care le permite sa vada celor care au nevoie de acest lucru. Tehnologia aplicata este in sine o extensie a atributelor umane, care reduce efortul uman, eliberand oamenii de anumite munci sau probleme. Imaginati-va cum ar fi viata voastra astazi fara telefon, aragaz, calculator sau avioane. Tot ce este in casa voastra, lucruri carora nu le dam importanta; de la soneria de la usa pana la o masa, masina de spalat de vase,toate sunt tehnologie generata de ingeniozitatea stiintifica creativa a tehnicienilor. Nu de bani, politica sau religie. Acestea din urma sunt false institutii.

            Jacques Fresco:
            Sa scrii parlamentarilor este fantastic. Ei iti spun: 'scrie politicienilor daca vrei sa se faca ceva'. Oamenii de la Washington ar trebui sa fie din prima linie a stiintei. Din prima linie a specialistilor in stiintele sociale. Prima linie a criminologiei. In general, din prima linie a tuturor stiintelor ce analizeaza factorii care contureaza comportamentul uman. Nu trebuie sa scrieti politicienilor. Ce fel de oameni sunt aceia care sunt desemnati pentru functiile respective? Stim ca viitorul va aduce mari dificultati, dar problema pe care o ridica intotdeauna politicienii este: Cat va costa proiectul ? Intrebarea nu e: 'cat va costa proiectul ?', ci: avem resursele?
            Si avem astazi resursele pentru a construi case pentru toti, pentru a construi spitale in toata lumea, pentru a construi scoli in toata lumea, cel mai bun echipament in laboratoare pentru predare si pentru studii medicale. Deci, vedeti, avem toate acestea, dar suntem intr-un sistem monetar, iar intr-un sistem monetar exista profit.'

            Si care este mecanismul fundamental care mobilizeaza sistemul de profit, in afara de interesele proprii ? Ce anume mentine competitivitatea in miezul lui ? Este inalta eficienta si durabilitatea ? Nu. Acestea nu fac parte din proiectul lor. Nimic produs in societatea noastra bazata pe profit nu este durabil sau eficient. Daca ar fi fost, nu ar exista industria de reparatii de automobile care castiga milioane de dolari anual. Nici durata de functionare a majoritatii electronicelor nu ar fi mai mica de 3 luni inainte de a se fi invechit. Este abundenta? In nici un caz. Abundenta, dupa legile cererii si ofertei, este de fapt un lucru negativ. Daca o companie de diamante gaseste o cantitate de 10 ori mai mare de diamante in timpul mineritului, inseamna ca oferta de diamante a crescut, ceea ce inseamna ca costul si profitul pe diamant scade. Adevarul este ca eficienta, durabilitatea si abundenta sunt inamici ai profitului. Intr-un cuvant, mecanismul lipsurilor este acela care mareste profiturile.

            Jacques Fresco:
           'Ce este raritatea ? Se bazeaza pe mentinerea valorii produselor. Productia mai mica de petrol duce la cresterea preturilor. Mentinerea raritatii diamantelor mentine pretul ridicat. Ei ard diamante la mina de diamante Kimberly. Sunt facute din carbon. Asta mentine pretul ridicat.'

            Atunci, ce inseamna pentru societate cand raritatea, fie produsa natural sau prin manipulare, este o stare benefica pentru industrie ? Inseamna ca durabilitatea si abundenta nu vor aparea vreodata in sistemul bazat pe profit pentru ca, pur si simplu, acestea functioneaza impotriva naturii acestei structuri.
            Asadar, este imposibil sa avem o lume fara razboi sau saracie. Este imposibil sa avansam continuu tehnologia la starile cele mai eficiente si productive. Si, cel mai dramatic, este imposibil sa ne asteptam ca fiintele umane sa se comporte intr-un mod cu adevarat etic si decent.

     ___ natura umana sau comportament ?
            Jacques Fresco:
           'Oamenii folosesc cuvantul 'instinct' pentru ca nu pot explica un comportament. Ei stau relaxati si evalueaza cu lipsa lor de cunostinte, si spun lucruri precum: 'oamenii sunt construiti intr-un anumit mod iar lacomia este un lucru natural', ca si cum ar fi studiat problema timp de ani. Dar lacomia nu este mai naturala decat, de exemplu, purtatul hainelor.'

            Roxanne Meadows – The Venus Project:
           'Ceea ce vrem sa facem este sa eliminam cauzele problemelor. Sa eliminam procesele care produc lacomie, bigotism si prejudecati, si oamenii care profita unii de ceilalti, si elitismul, eliminand nevoia inchisorilor si nevoia de bogatie. Am avut dintotdeauna aceste probleme pentru ca am trait dintotdeauna cu lipsuri, cu comert si cu sistemul monetar care produce lipsuri.'

            Jacques Fresco:
           'Daca eradicam conditiile care genereaza ceea ce numim comportament social nedorit, el nu mai exista. Un tip spune: 'pai, asculta, sunt ele innascute ?' Ei bine, nu sunt.

            Roxanne Meadows:
           'Nu exista natura umana, exista comportament uman, si acesta a fost constant schimbat de-a lungul istoriei. Nu te nasti bigot, lacom, corupt si plin de ura. Acumulezi aceste trasaturi din societate.'

            Jacques Fresco:
           'Razboiul, saracia, coruptia, foametea, mizeria, suferinta umana nu se vor schimba intr-un sistem monetar. Adica, nu vor fi schimbari importante. Va trebui sa reproiectam cultura noastra, valorile noastre, si trebuie sa aiba legatura cu capacitatea planetei noastre de a ne sustine si nu cu vreo opinie umana sau vreo notiune a unui politician despre cum ar trebui sa fie lumea. Sau vreo notiune a unei religii despre comportamentul uman. Despre asta este Proiectul Venus. Societatea despre care vom vorbi este o societate eliberata de toate vechile superstitii, incarcerare, inchisori, politie, cruzime si lege. Toate legile vor disparea, profesiile vor disparea, in principal acelea care vor mai fi valabile, precum agentii de bursa, bancherii sau cei care se ocupa de publicitate. Vor disparea ! Pentru totdeauna ! Pentru ca nu mai sunt relevanti.'

            Cand vom intelege ca tehnologia creata de ingenuitatea umana este cea care da libertate umanitatii si creste calitatea vietii, atunci vom realiza ca trebuie sa ne concentram toata atentia asupra managementului inteligent al resurselor Pamantului. Din aceste resurse naturale castigam materialele pentru a continua pe calea prosperitatii. Intelegand asta, vom vedea apoi ca banii sunt o bariera in fata acestor resurse pentru ca, virtual, totul are un cost financiar. Si de ce avem nevoie de bani pentru a obtine aceste resurse ? Din cauza lipsurilor reale sau atribuite. In general, nu platim aerul si apa pentru ca sunt in abundenta atat de mare incat vanzarea lor nu ar avea sens. Deci, logic vorbind, daca resursele si tehnologia, aplicabile pentru a crea totul in societatile noastre, cum ar fi case, orase si transport, ar fi in cantitati suficient de mari, nu ar fi vreun motiv pentru a vinde ceva. De asemenea, daca automatizarea si masinariile ar fi destul de avansate tehnologic incat sa elibereze oamenii de povara muncii, atunci nu ar mai fi vreun motiv pentru a avea serviciu. Si, odata rezolvate aceste aspecte sociale, nu ar fi vreun motiv de a avea bani. Intrebarea finala ramane: avem pe Pamant suficiente resurse si cunostinte tehnologie avansate incat sa cream o societate cu o atat de mare abundenta, incat tot ce avem acum sa poata fi disponibil fara un pret si fara nevoia de supunere prin angajare? Da, avem. Avem resursele si tehnologia pentru a permite acest lucru si avem capacitatea de a ridica standardele de viata atat de sus incat oamenii viitorului vor privi in urma la civilizatia noastra de acum si se vor mira cat de primitiva si imatura era societatea.

            Jacques Fresco:
           'Ceea ce propune Proiectul Venus este un sistem complet diferit care este adus la zi in privinta cunostintelor.'

            Roxanne Meadows:
           'Nu am cerut vreodata oamenilor de stiinta sa proiecteze o societate care sa elimine slujbele plictisitoare si monotone, care sa elimine accidentele din transport, care sa permita oamenilor sa aiba un standard inalt de viata, care sa elimine otravurile din alimentele noastre, nu le-am cerut sa ne dea alte surse de energie, nepoluante si eficiente. Chiar putem sa realizam toate astea.'

     ___ o economie bazata pe resurse
            Roxanne Meadows:
           'Diferenta majora intre o economie bazata pe resurse si un sistem monetar este ca o economie bazata pe resurse este, intr-adevar, preocupata de oameni si de bunastarea lor, pe cand sistemul monetar a devenit atat de distorsionat incat problemele oamenilor sunt pe plan secundar, daca sunt luate vreodata in seama.
Produsele scoase pe piata exista si au o ratiune doar daca scot bani. Cat mai multi. Daca exista o problema in societate si nu se poate castiga vreun ban din rezolvarea ei, atunci acea problema nu va fi rezolvata.
Economia bazata pe resurse nu seamana cu nimic din ce a fost incercat pana acum. Si cu toata tehnologia existenta in ziua de azi putem crea abundenta. Ar putea fi folosita pentru a imbunatati stilul de viata al tuturor. Ar fi abundenta in toata lumea daca am folosi cu intelepciune tehnologia, pastrand mediul inconjurator.'

            Jacques Fresco:
           'Este un sistem foarte diferit si este foarte greu sa se vorbeasca despre el pentru ca publicul nu este destul de bine informat cu privire la starea tehnologiei.'

     ___ energia
           'In prezent nu e necesar sa ardem combustibili fosili. Nu e necesar sa folosim nimic ce ar contamina mediul. Sunt disponibile multe surse de energie.'

            Solutii alternative de energie promovate de sistem, cum ar fi hidrogen, biomasa sau chiar nucleara sunt insuficiente, periculoase si exista doar pentru a perpetua structura bazata pe profit creata de catre industrie. Cand privim mai departe de propaganda si de solutiile propuse de companiile de energie – solutii care ii ajuta numai pe ei, gasim un sir aparent fara sfarsit de energie nepoluanta abundenta si regenerabila pentru a produce curent electric. Energia eoliana si solara sunt binecunoscute publicului, dar adevaratul potential al acestora ramane neexprimat. Energia solara, derivata de la Soare, este atat de abundenta incat o ora de lumina la amiaza contine mai multa energie decat consuma intreaga lume intr-un an. Daca am putea captura 0,01% din aceasta energie, lumea nu ar mai avea nevoie sa mai foloseasca vreodata petrol, gaze sau altceva. Problema nu este disponibilitatea, ci tehnologia de a o capta. Si sunt multe surse astazi care ar putea sa indeplineasca exact aceasta functie, daca nu ar fi impiedicate de nevoia de a concura pentru cota de piata cu structurile de energie stabilite. Apoi, exista energia eoliana. Energia eoliana a fost demult denuntata ca fiind slaba si, din cauza faptului ca e dependenta de locatie, impractica. Pur si simplu acest lucru nu este adevarat.
Departamentul de energie al SUA a admis in 2007 ca, daca vantul ar fi captat in intregime in doar trei din cele 50 de state ale SUA, ar putea sa alimenteze intreaga natiune.
            Mai exista si surse mai putin cunoscute: mareele si valurile. Energia mareica este derivata din miscarile mareice ale oceanului. Instalarea turbinelor care sa capteze aceasta miscare genereaza energie. In Marea Britanie sunt notate 42 de locatii disponibile, prognozandu-se ca 34% din toata energia Marii Britanii ar putea proveni din energia mareelor. Energia valurilor, care extrage energie din miscarile de suprafata ale oceanului, este estimata ca avand un potential global de pana la 80.000 de terawatti-ora pe an. Asta inseamna ca 50% din toata energia folosita de planeta ar putea fi produsa doar din aceasta sursa. Este important de aratat ca energia mareica, a valurilor, solara si eoliana nu necesita energie captata preliminar, spre deosebire de carbuni, petrol, gaze, biomasa si toate celelalte. In combinatie, aceste patru surse, daca ar fi captate eficient cu ajutorul tehnologiei, ar putea alimenta lumea pentru totdeauna.
            Mai exista o alta forma de energie nepoluanta regenerabila, care are potential mai mare decat toate celelalte: energia geotermala. Energia geotermala foloseste ceea ce se numeste "mineritul caldurii" care, printr-un proces simplu, folosind apa, este capabil sa genereze cantitati masive de energie nepoluanta. In anul 2006, un raport de la MIT cu privire la energia geotermala a calculat ca 13.000 de zetajouli sunt disponibili in Pamant, cu posibilitatea ca 2.000 zetajouli sa fie usor accesibili cu tehnologie imbunatatita. Energia totala consumata de toate tarile de pe planeta este de aproximativ jumatate de zetajoule pe an. Asta inseamna ca ar putea fi captata destula energie cat pentru 4000 de ani doar din aceasta sursa. Cand vom intelege ca Pamantul regenereaza constant aceasta caldura, vom intelege si ca aceasta energie este, de fapt, fara limite. Ar putea fi folosita pentru totdeauna.
            Aceste surse de energie sunt doar cateva din sursele nepoluante regenerabile disponibile si, pe masura ce trece timpul, vom gasi si mai multe. Marea realizare este ca avem energie abundenta fara sa fie nevoie de poluare, conservare traditionala sau pret.

     ___ dar cum facem cu mijloacele de transport ?
            Modul principal de transport din societatile noastre este cu automobilul sau avionul, ambele avand nevoie preponderent de combustibili fosili pentru a functiona. In cazul automobilului, tehnologia bateriilor necesara pentru a alimenta o masina electrica care poate sa mearga cu peste 160 km/h pentru mai mult de 320 km la o alimentare exista si a existat de multi ani. Totusi, datorita patentelor de baterii controlate de industria petroliera, care limiteaza abilitatea lor de a-si mentine cota de piata, impreuna cu presiunea politica pusa de industria energetica, accesibilitatea si pretul mare al acestei tehnologii o limiteaza. Nu exista nici un alt motiv, in afara de interesele corupte pentru profit, pentru ca fiecare autovehicul din lume sa nu poata fi electric si complet nepoluant, fara sa aiba nevoie de benzina. In cazul avioanelor, este timpul sa realizam ca acest mijloc de transport este ineficient, impovarator, lent si cauzeaza prea multa poluare.
            Alternativa? Trenul de tip MAGLEV. Foloseste magneti pentru propulsie. Este complet suspendar de un camp magnetic si necesita mai putin de 2% din energia folosita de un avion. Acest tren nu are roti, deci nimic nu se poate uza. Viteza maxima curenta a unei versiuni a acestei tehnologii care este in acest moment folosita in Japonia, este de 581 km/h. Totusi, aceasta versiune a tehnologiei este foarte invechita. O organizatie numita ET3, care are legaturi cu proiectul Venus, a proiectat un MAGLEV care poate sa calatoreasca cu pana la 6400 km/h printr-un tub. Deplasarea se face fara roti, fara frecare, iar tubul poate fi amplasat pe uscat sau sub apa. Imaginati-va cum ar fi sa mergeti de la New York la Los Angeles pentru o pauza de masa prelungita, sau de la Washington la Beijing in doua ore. Acesta este viitorul calatoriilor continentale si intercontinentale: rapid, nepoluant, consumand doar o fractiune din energia consumata astazi pentru aceleasi scopuri. Avand la dispozitie tehnologia MAGLEV, bateriile cu stocare avansata si energia geotermala, nu va fi vreun motiv sa mai ardem vreodata combustibili fosili. Si acestea le putem face acum, daca nu am fi opriti de structura paralizanta a profitului.

     ___ munca
            Jacques Fresco:
           'Astazi, America este inclinata spre fascism. Are o tendinta datorata filosofiei dominatoare si a religiei de a sprijini punctul de vedere fascist. Industria americana este, in esenta ei, o institutie fascista.'

            Roxanne Meadows:
           'Ne sunt inoculate notiuni despre respectul fata de munca. Dar eu o vad ca fiind sclavie platita.'

            Jacques Fresco:
           'Ati fost crescuti astfel incat sa credeti ca va veti putea castiga traiul numai prin sudoarea fruntii. Acest lucru ii opreste pe oameni sa se elibereze de corvoada, de slujbe repetitive care ii transforma in ignoranti. Pur si simplu ii furi. In societatea noastra, adica o economie bazata pe resurse, masinariile elibereaza oameni. Vedeti, nu ne putem imagina asta pentru ca nu am cunoscut vreodata o astfel de lume.'

     ___ automatizarea
            Daca privim in urma, la istorie, vedem clar tiparul automatizarii cu ajutorul masinariilor inlocuind usor munca umana, de la disparitia liftierului pana la automatizarea aproape completa a unei uzine producatoare de masini. Adevarul este ca, in timp ce tehnologia se dezvolta, nevoia pentru forta de munca a oamenilor va continua sa scada. Acest fapt creaza un conflict care, prin existenta lui, dovedeste falsitatea sistemului de munca bazat pe monetarism. Locurile de munca intra in competitie directa cu dezvoltarea tehnologica. Astfel, avand in vedere prioritatea fundamentala a industriei, profitul, de-a lungul timpului oamenii vor fi concediati continuu si inlocuiti de masinarii.

            Jacques Fresco:
           'Cand industria cumpara o masinarie, in loc sa scurteze ziua de munca, face concedieri. Iti pierzi slujba, deci este normal sa iti fie frica de masini.'
            Intr-o economie bazata pe resurse, in care tehnologia este extrem de avansata, cel putin 90% din toate ocupatiile curente ar putea sa fie inlocuite de masinarii, eliberand oamenii pentru ca acestia sa-si traiasca viata fara nici o constrangere. Acesta este, de fapt, scopul tehnologiei. De-a lungul timpului, odata cu dezvoltarea nanotehnologiei si altor forme avansate de stiinta, nu este greu de imaginat cum chiar proceduri medicale complexe sa poata fi facute de catre masinarii cu rate mult mai mari de succes decat au oamenii astazi. Calea este clara, dar sistemul nostru monetar, care necesita slujbe pentru a putea obtine venituri, blocheaza acest progres. Oamenii au nevoie de slujbe pentru a supravietui. Concluzia este ca acest sistem trebuie sa dispara sau nu vom fi vreodata liberi si tehnologia va fi constant paralizata.

            Jacques Fresco:
           'Avem masini care curata canalele si elibereaza oamenii de aceasta munca. Priviti masinile ca extensii ale performantelor umane!'

            Mai mult decat atat, mare parte dintre ocupatiile din ziua de azi nu au vreo baza pentru a mai exista intr-o economie bazata pe resurse. Cum ar fi orice meserie asociata cu managementul banilor, publicitate sau chiar sistemul judiciar. Pentru ca, fara bani, marea majoritate a crimelor care sunt comise astazi nu ar fi aparut vreodata. Practic, toate formele de infractiune sunt o consecinta a sistemului monetar, fie direct sau prin nevrozele cauzate de depravarea financiara. Astfel, chiar legile ar putea sa dispara in cele din urma.

            Jacques Fresco:
           'In loc sa pui un semn care spune: 'condu cu atentie, asfalt alunecos cand e ud', mai bine pune abraziv pe sosea, astfel incat aceasta sa nu fie alunecoasa cand e uda. Cand cineva se urca beat la volan si masina oscileaza tare, poate exista un mic pendul care sa se balanseze inainte si inapoi. Asta va face ca masina sa traga pe dreapta. Nu o lege. O solutie. Pune sonar si radar pe automobile astfel incat sa nu se poata lovi intre ele. Legile facute de oameni sunt incercari de a rezolva problemele care apar, iar acestia, nestiind cum sa le rezolve, fac o lege.'

            In SUA, cea mai privatizata, capitalista tara de pe planeta, nu e nici o surpriza ca are, de asemenea, cei mai multi detinuti de pe planeta, iar numarul lor creste in fiecare an. Statistic, majoritatea acestor oameni nu au educatie si provin din societati sarace, cu multe lipsuri. Contrar propagandei, aceasta este o conditionare indusa de catre mediu, care ii ispiteste spre comportament criminal si violent. Totusi, societatea intoarce spatele la aceasta concluzie. Sistemele legale si de inchisoare sunt alte exemple de cum societatea noastra evita examinarea cauzelor principale ale comportamentului. Miliarde de dolari sunt cheltuite in fiecare an pentru inchisori si politie, in timp ce doar o fractiune este cheltuita pe programe pentru ajutarea saracilor, care este una din cele mai fundamentale cauze ale infractiunilor. Si, atata timp cat avem un sistem economic care prefera si, de fapt, creaza lipsuri si depravare, infractiunile nu vor disparea niciodata.

     ___ stimularea
            Jacques Fresco:
           'Daca oamenii ar avea acces la necesitatile vietii fara constrangeri, datorii, schimb, comert, ei s-ar comporta foarte diferit. Vrem ca toate aceste lucruri sa fie disponibile fara pret. Este posibil ? Totusi, orice trebuie sa aiba un pret. Ce ii va motiva pe oameni ? Daca un om are tot ce vrea, nu va sta el degeaba toata ziua ? Acesta este un mit pe care aceasta societatei il perpetueaza. Oamenii din cultura noastra sunt invatati sa creada ca sistemul monetar stimuleaza. Daca au acces la lucruri, de ce ar vrea sa faca ceva? Si-ar pierde interesul. Asta sunteti invatati pentru ca sa sustineti sistemul monetar. Cand scoateti banii din scenariu, oamenii ar fi stimulati de alte lucruri, foarte diferite. Cand oamenii au acces la necesitatile vietii, interesele lor se schimba. Cum ramane cu Luna si stelele ? Apar noi interese. Daca faci o pictura care iti place, iti va placea sa o dai altor oameni, nu sa o vinzi.'

     ___ educatia
            Roxanne Meadows:
           'Cred ca cea mai mare parte a educatiei, din ceea ce am vazut in ziua de azi, produce o persoana pentru o slujba. Una foarte specializata. Nu exista generalisti. Oamenii nu cunosc multe despre multe subiecte diferite. Nu cred ca poti convinge oamenii sa mearga la razboi daca stiu multe despre multe lucruri. Cred ca educatia se face in mare parte mecanic, oamenii nu sunt invatati sa rezolve probleme. Nu li se dau uneltele, emotionale sau profesionale, despre cum sa gandeasca critic. Intr-o economie bazata pe resurse, educatia ar fi foarte diferita.'

           Jacques Fresco:
          'Principala grija a societatii noastre este dezvoltarea mentala si motivarea fiecarei persoane in parte, grija ca acea persoana sa ajunga la cel mai mare potential. Pentru ca filosofia noastra este: cu cat sunt mai inteligenti oamenii, cu atat e mai bogata lumea, pentru ca fiecare devine un contribuitor.'

           Roxanne Meadows:
          'Cu cat sunt copiii nostri mai inteligenti, cu atat va fi mai buna viata mea. Pentru ca vor contribui mai constructiv la mediu si la viata mea. Pentru ca tot ce inventam intr-o economie bazata pe resurse ar fi aplicat societatii, nu ar fi nimic care sa o retina.'

    ___ civilizatie
           Jacques Fresco:
          'Patriotism, arme, armate, nave, toate acestea sunt un semn ca nu suntem inca civilizati. Copiii isi vor intreba parintii: 'Nu ai inteles necesitatea masinariilor ?' 'Nu ai putut sa iti dai seama ca razboiul era inevitabil cand produci lipsuri ?' Nu este evident ? Desigur, copilul va intelege ca sunteti prostanaci crescuti doar pentru a servi institutiile stabilite. Suntem o societate atat de abominabila, bolnava, ca nu vom ajunge in cartile de istorie. Vor spune doar ca marile natiuni au cucerit natiuni mai mici, au folosit forta si violenta. Vor avea istorie discutata ca si comportament corupt de la un capat la celalalt, pana la inceputul lumii civilizate.
Acesta este momentul in care toate natiunile lucreaza impreuna. Unificarea lumii, muncind spre binele general pentru toti oamenii si fara ca cineva sa serveasca altcuiva, fara stratificare sociala, fara elitism tehnic sau orice alt fel de elitism. Toate acestea vor fi eradicate de pe fata Pamantului. Statul nu face nimic pentru ca nu exista stat. Sistemul pe care il sustin, o economie globala bazata pe resurse, nu este perfect, dar este mult mai bun decat ceea ce avem. Nu putem atinge vreodata perfectiunea.'

           'Tara mea este lumea, iar religia mea este sa fac bine.' spunea Thomas Paine [1737-1809].
            Valorile sociale ale societatii noastre, care s-au manifestat prin razboi continuu, coruptie, legi nedrepte, stratificare sociala, superstitii irelevante, distrugerea mediului si o clasa conducatoare despotica, indiferenta fata de societate, orientata spre profit sunt in esenta rezultatul ignorantei colective pentru doua dintre cele mai elementare perceptii pe care oamenii le pot avea asupra realitatii: Aspectul schimbator si simbiotic al legilor naturale. Natura schimbatoare a realitatii duce la concluzia ca toate sistemele - fie ca este vorba despre cunoastere, societate, tehnologie, filosofie sau orice alta creatie - vor trece, daca nu sunt oprite prin schimbari fluide continue. Ceea ce consideram banalitate astazi, cum ar fi comunicatiile si transporturile moderne, ar fi fost inimaginabile in vremuri stravechi. De asemenea, in viitor vor exista tehnologii, realizari si structuri sociale pe care nu ni le putem imagina in prezent. Am ajuns de la alchimie la chimie, de la geocentrism la heliocentrism, de la credinta ca demonii erau cauza bolilor la medicina moderna. Aceasta dezvoltare nu da semne de oprire si inseamna acea constientizare care ne aliniaza si ne conduce pe o carare continua spre dezvoltare si progres. Cunostintele empirice statice nu exista, mai degraba trebuie sa intelegem si sa recunoastem ca toate sistemele se schimba. Asta inseamna ca trebuie sa fim deschisi la noi informatii tot timpul, chiar daca acestea ameninta sistemul nostru curent de credinte si, implicit, identitatile noastre.
            Din nefericire, societatea de astazi nu a reusit sa inteleaga asta, iar institutiile stabilite continua sa paralizeze dezvoltarea prin mentinerea unor structuri sociale depasite. In acelasi timp, populatia sufera de frica de schimbare. Conditionarea lor ii face sa-si asume o identitate statica si sa combata sistemul de credinte al altora, de obicei rezultand in insulte si teama. Greseala este asociata in mod eronat cu esuarea, cand, de fapt, demonstrarea unei greseli ar trebui sa fie sarbatorita pentru ca ridica pe cineva la un nivel mai inalt de intelegere, impingand inainte cunoasterea. Realitatea este ca nu exista om destept, este doar o problema de timp pana ideile lor sa fie actualizate, modificare sau desfiintate. Aceasta tendinta de a se agata orbeste de un sistem de credinte, adapostindu-l de informatii noi care ar putea sa-l schimbe, nu e altceva decat o forma de materialism intelectual. Sistemul monetar perpetueaza acest materialism nu doar prin structurile sale auto-conservatoare dar, de asemenea, prin nenumaratii oameni care au fost conditionati sa sprijine orbeste aceste structuri, devenind astfel devenind gardienii auto-desemnati ai acestei stari. Oi care nu mai au nevoie de cioban pentru a le controla pentru ca se controleaza una pe cealalta prin ostracizarea celor care nu se supun normelor. Aceasta tendinta de a se opune schimbarii si de a sustine institutiile existente de dragul identitatii, confortului, puterii si profitului nu este deloc durabila si va produce dezechilibre mai puternice, fragmentare, distorsionare si, invariabil, distrugere.
            Este timpul sa ne schimbam. De la vanatori si culegatori pana la revolutia agricola la revolutia industriala, tiparul este clar. Este timpul pentru un nou sistem social care sa reflecte cunostintele pe care le avem astazi. Sistemul monetar este un produs al unei perioade de timp cand lipsurile erau o realitate. Acum, odata cu era tehnologiei, nu mai este relevant pentru societate. Va disparea impreuna cu comportamentul aberant pe care il manifesta. De asemenea, viziunile globale dominante, cum ar fi religia teista, opereaza cu aceeasi irelevanta sociala. Islamismul, crestinismul, iudaismul, hinduismul si toate celelalte sunt bariere pentru dezvoltarea personala si sociala. Fiecare grup perpetueaza o viziune globala inchisa. Aceasta intelegere limitata pe care o sustin nu este posibila intr-un univers schimbator. Si totusi, religia a reusit sa opreasca cunoasterea acestei schimbari prin instalarea distorsionarii psihologice a credintei asupra discipolilor lor, atunci cand logica si noi informatii sunt respinse in favoarea credintelor traditionale depasite.

           Jacques Fresco:
          'Conceptul de Dumnezeu este, de fapt, o metoda de a explica natura lucrurilor. In acele zile, oamenii nu cunosteau destul de multe lucruri despre cum se formau lucrurile, cum functiona natura, asa ca au inventat povestioarele lor si l-au creat pe Dumnezeu dupa chipul si asemanarea lor: un tip care se enerveaza cand oamenii nu se comporta cum trebuie, creaza potopuri si cutremure pentru ca, mai apoi, sa se poata spune ca este un act al lui Dumnezeu.'

            O scurta privire la istoria suprimata a religiei arata ca miturile fundamentale insele sunt puncte culminante schimbatoare dezvoltate prin influenta de-a lungul timpului. De exemplu, o doctrina fundamentala a religiei crestine este moartea si reinvierea lui Hristos. Aceasta notiune este atat de importanta, incat insasi Biblia spune: 'Daca Hristos n-a inviat, zadarnica este propovaduirea noastra, zadarnica e si credinta voastra.' [I Corinteni 15,14] Si totusi, este foarte dificil sa luam aceasta marturie literalmente, nu numai pentru ca nu exista o sursa primara care sa denote acest eveniment supranatural in istoria seculara, dar si pentru ca exista un numar enorm de mare de mantuitori pre-crestini care, de asemenea, au murit si au reinviat. Aceste fapte plaseaza toata povestea pe un teritoriu mitologic prin asociere. Primele personalitati bisericesti, cum ar fi Tertullian, au facut mari eforturi pentru a rupe aceste asocieri chiar pretinzand ca diavolul a cauzat aparitia similaritatilor, declarand in secolul al doilea: 'Diavolul, a carui treaba este sa perverteasca adevarul, imita circumstantele exacte ale tainelor bisericesti divine. Boteaza discipolii sai si promite iertarea pacatelor, sarbatoreste impartirea painii si aduce simbolul reinvierii. Asadar, sa recunoastem iscusinta diavolului, care a copiat anumite lucruri dintre cele care sunt divine.'
           Totusi, ceea ce este intr-adevar trist este ca, atunci cand ne oprim din a crede ca povestile din crestinism, iudaism, islamism si toate celelalte sunt adevarate si le acceptam drept ceea ce sunt de fapt, adica expresii pur alegorice derivate din multe credinte, vedem ca toate religiile au un fir comun. Si este acest imperativ unificator care trebuie sa fie recunoscut si apreciat. Credinta religioasa a cauzat mai multa fragmentare si conflict decat orice alta ideologie. Numai crestinismul are peste 34.000 de subgrupuri diferite.

           Jacques Fresco:
          'Biblia este interpretabila. Cand o citesti, zici: "Cred ca Iisus a vrut sa spuna asta. Cred ca Iov a vrut sa spuna asta. Oh, nu! A vrut sa zica asta. Asa ca aveti luteranii, adventistii de ziua a saptea, catolicii, si o biserica divizata nu mai este deloc biserica.'

           Acest exemplu despre diviziune, care este o trasatura a tuturor religiilor teiste, ne duce la a doua eroare a cunoasterii: gresita asumare a separarii prin respingerea relatiei simbiotice a vietii. Pe langa intelegerea ca toate sistemele naturale sunt schimbatoare, unde toate notiunile de realitate vor fi dezvoltate continuu, alterate si chiar eradicate, trebuie, de asemenea, sa intelegem ca toate sistemele sunt, de fapt, fragmente inventate doar de dragul conversatiei. Nu exista independenta in natura. Intreaga natura este un sistem unificat de variabile interdependente, toate cu o cauza si o reactie, existand doar ca un intreg concentrat.

           Jacques Fresco:
          'Nu vezi priza pentru a te conecta la mediu, deci se pare ca suntem liberi, cutreierand in jur. Totusi, daca iei oxigenul, murim cu totii imediat. Daca iei plantele, murim. Fara Soare, toate plantele mor. Deci suntem conectati.'

           Trebuie neaparat sa luam in considerare totalitatea. Aceasta nu este doar o experianta umana pe aceasta planeta, aceasta este o experienta totala. Si stim ca nu putem sa supravietuim fara plante si animale. Stim ca nu putem supravietui fara cele patru elemente, intelegeti ? Cand avem de gand sa incepem sa luam acest lucru in considerare ?
           Asta inseamna sa ai succes. Succesul depinde de cat de bine relationam cu tot ce ne inconjoara. Sunt foarte constient de faptul ca nepotul meu nu poate spera sa mosteneasca o lume durabila, linistita, stabila, corecta social decat daca fiecare copil din ziua de azi care creste in Etiopia, Indonezia, Bolivia, Palestina si Israel are aceleasi asteptari.
           Trebuie sa ai grija de toata comunitatea sau vei avea probleme serioase. Si acum trebuie sa vedem ca intreaga lume este o comunitate, iar noi toti trebuie sa avem grija unii de ceilalti. Nu este doar o comunitate de fiinte umane, este o comunitate de plante si animale si elemente. Si trebuie neaparat sa intelegem asta. Asta ne va aduce si bucurie, si placere. Asta lipseste din vietile noastre in acest moment. Putem s-o numim spiritualitate, dar adevarul e ca bucuria vine din conectare. Acesta este spiritul nostru divin. Acesta este partea din noi care o simte cu adevarat, si poti sa o simti adanc in interiorul tau. Este acest minunat si uimitor sentiment si il cunosti cand il ai. Si nu il ai de la bani, il ai de la conectare.
            Ce se va intampla cu industria armamentului cand vom realiza ca suntem cu totii unul? Se va duce dracului economia. Economia este falsa, oricum. Ceea ce ar fi tare pacat. Poti sa intelegi de ce crapa guvernul la ideea trairii iubirii neconditionate.

           'Cred ca adevarul dezarmat si iubirea neconditionata vor avea ultimul cuvant in realitate.' Dr. Martin Luther King Jr. [1929-1968]

            Odata ce intelegem ca integritatea existentei noastre personale sunt complet dependente de integritatea a tot ce ne inconjoara, intelegem cu adevarat ce inseamna iubire neconditionata, pentru ca iubirea este extensiune si intelegerea ca totul e in tine si ca tu esti totul, nu poate avea conditionari pentru ca, de fapt, suntem cu totii totul in acelasi timp. Daca este adevarat ca suntem cu totii din miezul unei stele, fiecare atom din fiecare din noi din centrul unei stele, atunci suntem cu totii acelasi lucru. Chiar si un automat de sucuri sau de tigari este facut din atomi care provin de la o stea. Toate au fost reciclate de mii de ori, la fel ca noi. Astfel, sunt doar eu acolo. De ce sa ne temem? Ce este acolo ca sa ne faca sa cautam alinare? Nimic. Nu este nimic de care sa ne temem fiindca suntem doar noi. Problema este ca am fost separati prin nastere si ni s-a dat un nume si o identitate si am fost individualizati. Am fost separati de unitate, si asta exploateaza religia. Faptul ca oamenii au aceasta dorinta de a face parte din unitate din nou. Si exploateaza asta. Ei o numesc Dumnezeu, ei spun ca El are reguli, iar eu cred ca este o cruzime. Cred ca o putem face si fara religie.
           'Un vizitator extraterestru, examinand diferentele dintre societatile umane ar concluziona ca aceste diferente sunt neinsemnate in comparatie cu similaritatile. Vietile noastre, trecutul si viitorul nostru sunt legate de Soare, de Luna, de stele... Noi, oamenii, am vazut atomii din care se compune intreaga natura si fortele care au sculptat aceasta lucrare si noi, noi care intruchipam ochii, urechile, gandurile si sentimentele locale ale cosmosului, noi am inceput in cele din urma sa ne punem intrebari despre originile noastre... Praf stelar contempland stelele, colectii organizate de zece miliarde de miliarde de miliarde de atomi, contempland evolutia naturii, reconstituind acel lung drum pe care a ajuns la constiinta aici, pe planeta Pamant... Loialitatile noastre sunt catre specie si catre planeta. Noi vorbim pentru Pamant. Obligatia noastra de a supravietui si de a prospera este datorata nu doar noua insine dar, de asemenea, acelui stravechi si vast cosmos din care am aparut. Suntem o specie. Suntem praf stelar care culege lumina stelelor.'    Carl Sagan [1934-1996]

            Este timpul sa revendicam unitatea sistemele noastre sociale depasite sau rupta in bucati. Trebuie sa lucram impreuna pentru a crea o societate durabila globala, unde toti vor fi ingrijiti si unde suntem cu totii cu adevarat liberi. Credintele voastre personale, oricare ar fi ele, sunt neinsemnate cand vine vorba de necesitatile vietii. Fiecare fiinta umana s-a nascut dezbracata, avand nevoie de caldura, mancare, apa, adapost. Toate celelalte lucruri sunt auxiliare. Astfel, cea mai importanta problema este managementul inteligent al resurselor Pamantului. Acest scop nu poate fi atins intr-un sistem monetar, urmarirea profitului este urmarirea intereselor personale si, astfel, dezechilibrul este inerent. In acelasi timp, politicienii sunt inutili. Adevaratele noastre probleme in viata sunt tehnice, nu politice. In plus, ideologiile care dezbina umanitatea, cum ar fi religiile, au nevoie de sustinere puternica in comunitate cu privire la valorile, scopul si relevanta sociala. Sa speram ca, in timp, religia isi va pierde materialismul si baza in superstitie si sa se migreze in domeniul util al filosofiei. Realitatea este ca societatea de azi este pe dos, cu politicieni care vorbesc constant despre protectie si securitate in loc de creatie, unitate si progres. Numai SUA cheltuieste acum aproximativ 500 miliarde de dolari anual pe aparare. Este destul pentru a trimite toti absolventii de liceu la o facultate de 4 ani.
            In anii '40, Proiectul Manhattan a produs prima arma de distrugere in masa. Acest program a angajat 130.000 de oameni la un cost financiar extrem de mare. Imaginati-va cum ar fi vietile voastre astazi daca acel grup de oameni de stiinta, in loc sa lucreze la o metoda de a omori oameni, ar fi lucrat la o metoda de a crea o lume abundenta care sa se poata sustine singura. Viata astazi ar fi foarte foarte diferita daca acesta ar fi fost scopul lor. In loc de arme de distrugere in masa, este timpul sa dezlantuim ceva mult mai puternic: arme de creatie in masa. Adevarata noastra divinitate este in abilitatea noastra de a crea si, inarmati cu intelegerea conectiunilor simbiotice ale vietii - in timp ce suntem ghidati de natura schimbatoare a realitatii, nu este ceva ce sa nu putem sa facem sau sa indeplinim. Desigur, avem de infruntat obstacole dificile sub forma structurilor stabilite ale puterii care refuza sa se schimbe. In miezul acestor structuri este sistemul monetar.

            Jacques Fresco
           'Dupa cum am explicat mai devreme, politica rezervei fractionale este o forma de sclavie prin indatorare, in care este practic imposibil ca societatea sa fie libera. In schimb, capitalismul, cu piata sa libera sub forma de comert liber, foloseste datoria pentru a intemnita lumea si pentru a manipula tarile spre aservire fata de o mana de afaceri mari si puteri politice. In afara de aceste evidente imoralitati, insusi sistemul bazat pe competitie distruge imediat posibilitatea colaborarilor pe scara larga pentru binele general, paralizand astfel orice incercare de durabilitate globala reala. Aceste structuri financiare si corporative sunt acum depasite si trebuie sa fie inlocuite. Desigur, nu putem sa fim destul de naivi incat sa credem ca elita afacerilor si finantelor va subscrie acestei idei de buna voie, renuntand la putere si control.
            Astfel, trebuie sa actionam pasnic si strategic. Cel mai puternic mod de actiune este si cel mai simplu:
- trebuie sa ne modificam comportamentul pentru a forta structurile de putere sa se supuna vointei oamenilor.
- trebuie sa nu mai sustinem sistemul. Singurul mod in care se va schimba stabilimentul este prin refuzul participarii in timp ce recunoastem continuu nenumaratele defecte si coruptia. 'Stapanii' nu vor ceda sistemul monetar din cauza proiectelor noastre sau din cauza a ceea ce recomandam. Sistemul trebuie sa decada, iar oamenii trebuie sa-si piarda increderea in conducatorii alesi.
            Acela va fi un moment de cotitura major, iar Proiectul Venus este oferit ca alternativa majora. Daca nu, mi-e frica de consecinte.'

            Tendintele indica acum ca tara noastra (S.U.A.) da faliment. Este probabil ca tara noastra sa se indrepte spre o dictatura militara pentru a preveni revoltele si dezastrul social total. Odata cu caderea S.U.A., toate celelalte culturi vor trece prin lucruri similare. Sistemul financiar global este pe cale sa se prabuseasca din cauza propriilor neajunsuri.
            Agentia Guvernamentala de Control Monetar a declarat, in 2003, ca nu ne vom permite sa platim dobanzile pentru datoriile nationale ale SUA in mai putin de 10 ani. Asta inseamna, teoretic, faliment total pentru economia S.U.A., iar implicatiile acestui fapt sunt imense. In schimb, sistemul monetar de rezerve fractionale isi atinge limitele teoretice de expansiune, iar falimentul bancilor pe care il vedeti este doar inceputul. De aceea inflatia creste vertiginos, datoriile noastre sunt la niveluri record, iar guvernul si Rezerva Federala scot noi bani pentru a salva sistemul corupt. Singurul mod de a mentine functionarea bancilor este prin creatia a cator mai multi bani. Singurul mod prin care sa creeze mai multi bani este sa creeze mai multe datorii si inflatie. Este doar o problema de timp pana se intorc cartile si nimeni nu mai vrea sa faca imprumuturi, in timp ce neachitarea platilor creste deoarece oamenii nu-si pot permite sa plateasca imprumuturile curente. Apoi expansiunea banilor se va opri si va incepe contractia la o scara nemaivazuta, sfarsind o schema piramidala lunga de un secol.
            Aceasta a inceput deja. Asadar, trebuie sa demascam aceasta criza financiara drept ceea ce este, folosind aceasta slabiciune in avantajul nostru. Iata cateva sugestii:

1. demascati frauda bancara. Citibank, JP Morgan Chase si Bank of America sunt cele mai puternice banci din interiorul sistemului corupt al Rezervei Federale. Este timpul sa boicotam aceste institutii. Daca ai un cont bancar sau carte de credit la una din ele, muta-ti banii la alta banca. Daca ai credit ipotecar, refinanteaza-l la alta banca. Daca detii actiunile lor, vinde-le. Daca lucrezi pentru ei, demisioneaza. Acest gest va exprima dispret fata de adevaratele puteri din spatele cartelului privat bancar cunoscut sub denumirea de Rezerva Federala si duce la constientizarea fraudei sistemului bancar.

2. inchide stirile de la televizor. Viziteaza agentiile de stiri independente de pe internet pentru a va informa. CNN, NBC, ABC, FOX si toate celelalte prezinta stirile prefiltrate pentru a mentine starea normala. Cu patru corporatii care detin toate sursele importante de mass-media, informatia obiectiva este imposibila. Aceasta este adevarata frumusete a internetului si stabilimentul a pierdut controlul din cauza acestui flux de informatie. Trebuie sa protejam internetul pentru ca este cu adevarat salvatorul nostru acum.

3. nu va inrolati in armata si nu va lasati familia sau pe oricine cunoscut sa se inroleze in armata. Aceasta este o institutie depasita, folosita acum exclusiv pentru mentinerea stabilimentului care nu mai este relevant. Soldatii americani din Irak lucreaza pentru corporatii americane, nu pentru oameni. Propaganda ne forteaza sa credem ca razboiul este natural si ca armata este o institutie onorabila. Daca razboiul este natural, de ce sunt 18 sinucideri zilnic ale veteranilor americani care sufera de tulburari de stres post-traumatice ? Daca militarii nostri sunt atat de onorati, de ce 25% din oamenii fara adapost din SUA sunt veterani ?

4. incetati sa mai sustineti companiile de energie. Daca locuiti la casa, debransati-va de la reteaua electrica. Investigati fiecare mijloc de a va alimenta casele cu energie nepoluanta. Energia solara, eoliana si alte surse regenerabile pot fi folosite la un pret rezonabil si considerand cresterile fara sfarsit a energiei traditionale, e foarte probabil sa fie o investitie mai convenabila de-a lungul timpului. Daca conduci, cumpara o masina cat mai mica si ia in considerare folosirea uneia din numeroasele tehnologii de convertire care pot permite masinii tale sa fie un hibrid, sau electrica, sau sa mearga pe orice altceva in afara de combustibilii stabiliti.

5. respinge sistemul politic. Iluzia de democratie este o insulta la adresa inteligentei noastre. Intr-un sistem monetar nu exista democratia adevarata si nu a fost vreodata. Avem doua partide politice cumparate si influentate de aceeasi corporatocratie. Parlamentarii sunt pusi in pozitiile lor de corporatii, cu popularitatea proiectata artificial de catre mass-media lor. Intr-un sistem de coruptie inerenta, schimbarea personalului la fiecare cativa ani nu are relevanta prea mare. In loc sa pretinzi ca jocul politic are cu adevarat un sens, concentreaza-ti energia pe cum sa imbunatatim acest sistem nereusit.

6. alatura-te miscarii. Intra pe www.thezeitgeistmovement.com si ajuta-ne sa cream cea mai mare miscare in masa pentru schimbare sociala pe care a vazut-o lumea vreodata. Trebuie sa mobilizam si sa educam toata lumea cu privire la coruptia inerenta a sistemului nostru global curent impreuna cu singura solutie cu adevarat durabila, declarand toate resursele naturale ale planetei mostenire comuna pentru toti oamenii, in timp ce informam toata lumea de starea adevarata a tehnologiei si cum putem sa fim cu totii liberi daca toata lumea lucreaza impreuna in loc sa se lupte.

            Alegerea este a ta.
            Poti continua sa fii un sclav al sistemului financiar si sa vezi razboaie continue, crize si nedreptate pe toata planeta in timp ce va conciliati cu divertisment inutil si gunoi materialist; sau poti sa-ti concentrezi energia pe schimbare adevarata, semnificativa, durabila, holistica care are abilitatea realista de a sustine si de a elibera toti oamenii fara sa lasam pe cineva pe dinafara. Dar, in cele din urma, schimbarea cea mai relevanta trebuie sa apara intai in tine. Adevarata revolutie este revolutia constiintei, si fiecare din noi trebuie intai sa elimine zgomotul materialist care divide, pe care am fost conditionati sa-l credem adevarat in timp ce descoperim, amplificam si ne aliniem cu semnalul care vine de la unitatea noastra empirica adevarata.

            Depinde de tine.
            Ceea ce incercam in toate aceste discutii de aici este sa vedem daca putem sa aducem o transformare radicala a mintii. Sa nu acceptam lucrurile asa cum sunt, dar sa le intelegem, sa le patrundem, sa le examinam. Dedica-ti inima si mintea fiecarui lucru pe care vrei sa-l afli. Un mod de a trai diferit. Dar aceasta depinde de tine si nu de altii. Pentru ca in aceasta actiune nu exista profesor, nici elev, nu exista conducator, nu exista guru, nu exista stapan, nici mantuitor. Tu insuti esti profesorul si elevul, esti stapanul, esti guru, esti conducatorul, esti totul !
            Si a intelege inseamna sa transformi ceea ce este.'

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu